Блог

Себорейният дерматит – враг на красивата коса и доброто самочувствие

Красивата коса е сред основните предпоставки да изглеждаме и да се чувстваме добре. Освен важен фактор за самочувствието ни, тя е отражение и на цялостното състояние на организма. Това е причината много от нас, независимо от пола, да се отнасят с особено внимание към вида й.

В повечето случаи, редовното измиване, използването на подходяща козметика и щаденето от увреждащи фактори са достатъчни косата ни да изглежда добре. Понякога обаче, освен грижата, която полагаме за добрия й външен вид, се налага да обърнем специално внимание и на състоянието на скалпа, защото именно той има ключова роля за това да се радваме на красива и здрава коса. За да го направим, продуктите, които използваме трябва да бъдат съобразени и специално адаптирани към проблема, който имаме, без значение дали става въпрос за косопад, прекалено омазняване, сухота, сърбеж, пърхот или др.

Едно смущаващо от естетична гледна точка състояние, което  пречи на сияйния вид на косата ни е себорейният дерматит. Той представлява  хронична възпалителна дерматоза, която може да засегне кожата, скалпа или и двете. Лезиите се развиват в зоните с повишено омазняване, където секрецията на себум е най-голяма  и се проявяват като червени плаки, покрити с малки сквами в бял или жълтеникав цвят. Симптомите са различни, но в голяма степен се изразяват в интензивен сърбеж, придружен с чувство на парене.

Себорейният дерматит се развива епизодично. Сезоните, периоди на стрес и умора, тютюнопушене могат да диктуват възпалителните процеси, като през зимата често се наблюдава увеличение на клиничните прояви.

Въпреки че себорейният дерматит не е сериозно заболяване и не води до усложнения, появата му може да окаже голямо влияние върху качеството на живот на засегнатия, ето защо изисква вземането на навременни и подходящи мерки за превенция и лечение.

Като основна стъпка от терапията здравните специалисти препоръчват употребата на лечебен шампоан, който благодарение на активната си съставка може не само да подобри състоянието на скалпа, но и да отстрани основният причинител на проблема – гъбичка от род Malassezia. Тя естествено присъства на повърхността на кожата, но при свръх популация предизвиква повишено производство на себум, което е една от предпоставките за появата на себореен дерматит.

КЕТОЗАЛ е лечебен шампоан, предназначен за лечение и профилактика на инфекции, причинени от гъбичката Malassezia като пърхот, себорейни дерматити и pityriasis versicolor (питириазис верзиколор, разноцветен лишей). Активната му съставка – кетоконазол спира развитието и унищожава гъбичките като нарушава пропускливостта на клетъчната им стена. КЕТОЗАЛ облекчава сърбежа и лющенето и е подходящ за употреба както върху скалпа, така и върху кожата на тялото, има приятен аромат и се отмива лесно.

Статията е информативна и не заменя консултацията с лекар или фармацевт.

 

Още новини

СЕБОРЕЕН ДЕРМАТИТ. Как да овладеем симптомите?

Себорейният дерматит е хронично заболяване, което засяга голям процент от хората, предимно мъжете. Характеризира се с образуването на червени плаки, покрити с бял или жълтеникав пърхот, засягащи основно зоните на кожата с повишено омазняване. Въпреки че себорейният дерматит не може да бъде елиминиран напълно, с полагане на правилната грижа, състоянието може да бъде овладяно....

Прочети още

ПЪРХОТЪТ. Здравословен проблем, който изисква медицинско решение

Пърхотът е не само козметичен, но и здравословен проблем, който засяга голям процент от хората и който трудно може да бъде прикрит. Статистиката сочи, че 2/3 от населението на земята се сблъсква с него поне веднъж през живота си, което води не само до проблеми със самочувствието, но и до влошаване на качеството на живот на засегнатия....

Прочети още

ЕСЕНТА ВЕЧЕ Е ТУК! ПРЕМИНЕТЕ КЪМ ШАМПОАН ПРОТИВ ПЪРХОТ!

ЗАЩО ПЪРХОТЪТ СЕ ВЛОШАВА ПРЕЗ ПО-СТУДЕНИТЕ МЕСЕЦИ И КАК ДА СЕ БОРИМ С НЕГО   Температурите постепенно се понижават и ако не сте внимателни, студеният въздух може да окаже сериозно влияние върху вашето здраве, кожа и коса. Един от често срещаните здравословни проблеми, с който се сблъскваме през есента е пърхотът. Той се появява, когато...

Прочети още

Себорейният дерматит – враг на красивата коса и доброто самочувствие

Красивата коса е сред основните предпоставки да изглеждаме и да се чувстваме добре. Освен важен фактор за самочувствието ни, тя е отражение и на цялостното състояние на организма. Това е причината много от нас, независимо от пола, да се отнасят с особено внимание към вида й....

Прочети още

Един коментар за “Себорейният дерматит – враг на красивата коса и доброто самочувствие

  1. Привет, това е коментар.
    Управлението, промените, редактирането и триенето на коментарите става в секция Коментари на таблото.
    Аватарите на потребителите, които коментират, идват от Gravatar.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.